Srbija, uz Bugarsku i Rumuniju, ima najviše stradalih u saobraćaju

Izvor: etsc.eu, 19. avgust 2024 – Ne prođe dan a da ne osvane neka vest o smrti na putevima Srbije, pa onda ne čudi da su po podacima iz Izveštaja o indeksu bezbednosti na putevima, Bugarska, Rumunija i Srbija među najopasnijim zemljama za vožnju u Evropi. To je pokazala analiza broja smrtnih slučajeva na putevima na milion stanovnika koju je objavio Evropski savet za bezbednost saobraćaja.

Bugarska je prva sa 82 smrtna slučaja na milion stanovnika, sledi Rumunija sa 81, a Srbija, sa 76 smrtnih slučajeva na milion stanovnika zauzima treće mesto na ovoj neslavnoj listi.

Najveća apsolutna brojka smrtnih slučajeva godišnje u saobraćaju od ove tri zemlje je u Rumuniji – 1.545, sledi Bugarska sa 526, a u Srbiji je tužna brojka 503.

Što se zemalja u okruženju tiče, u Hrvatskoj je broj smrtnih slučajeva u nesrećama u saobraćaju na milion stanovnika  56, u Mađarskoj 50, a u Sloveniji, koja spada među bezbednije, brojka je 39, koliko otprilike imaju recimo Holandija i Belgija.

Prosek na nivou Evropske unije je 46, a najsigurnije zemlje za vožnju u Evropi su Norveška i Švedska sa 20 odnosno 22 smrtna slučaja na milion stanovnika.

Podaci prikupljeni i obrađeni od https://taracar-rental.com/

Skorašnji članci

error: Content is protected !!